Kvinnehelse


Kvinnehelse


Fysioterapeuter med spesialkompetanse innen kvinnehelse  kan hjelpe deg med forebyggende og behandlende tiltak under svangerskap og barseltid, og ved spesifikke problemstillinger knyttet til graviditet eller etter fødsel. En vanlig problemstilling er bekkenleddsplager. Det oppstår oftest i forbindelse med svangerskap og omtales ofte som bekkenløsning. Bekkenløsning er en naturlig fysiologisk prosess under graviditeten, men for noen kan det bli mer smertefullt og redusere funksjonen i hverdagen. 


Både under graviditet, men også etter fødsel kan det oppstå rygg- og bekkenleddsplager i en slik grad at det er behov for å søke medisinsk hjelp.

Mulige årsaksfaktorer er hormonelle, biomekaniske, mangelfull motorisk kontroll og stress av leddbåndsstrukturer. Diagnose stilles på bakgrunn av smertelokalisasjon og flere positive kliniske tester. Problemer med å gå, stå og sitte over tid er karakteristisk.

Behandling hos fysioterapeut består av en aktiv tilnærming med spesifikke øvelser, avspenningsteknikker og manuell behandling på benk. Vi har mange gode triks for effektive hvilestillinger og måter å bevege seg på!

 

Noen er også plaget med inkontinens(urinlekkasje) under svnagerskapet eller etter fødsel. Urininkontinens er lekkasje av urin/ ufrivillig vannlating. Det er hyppig forekommende, og kan ramme både kvinner og menn. Urininkontinens er lekkasje av urin/ ufrivillig vannlating. Det er hyppig forekommende, og kan ramme både kvinner og menn. Av alle voksne kvinner i Norge har opp mot 1/3 rapportert plager med urinlekkasje eller nedfall av livmor, som følge av slapp bekkenbunnsmuskulatur.

 

Vanligste form er stressinkontinens, som ofte skjer ved nys, host, hopp og løp, tunge løft eller andre bevegelser der man naturligvis får et økt bukpress. Graviditet og fødsel, aldring, overvekt, langvarig hoste og kirurgi kan være utløsende faktorer. Ofte skyldes lekkasjen at muskler og vev i bekkenbunnen er svekket, og bukpresset blir for stort i forhold.

 

Hyppig forekomst kan være sosialt hemmende, uhygienisk og svekker livskvaliteten. Få er faktisk klar over at det finnes svært god behandling for å bli helt kvitt problemet! Spesifikk bekkenbunnstrening med veiledning av fysioterapeut viser seg å være så effektiv at opp mot 70% blir bra!